Az Első Túlélőverseny versenyszabályai


A Túlélőverseny az Eötvös-nap (május 8. csütörtök) alkalmából a Trefort-kertben (1088 Bp. Múzeum krt. 6-8., az Astoriától nem messze) tartott esti koncert után kezdődik. A koncert várhatóan éjfél körül ér véget. A versenyzőket 11 órától versenyiroda fogadja a Gólyavár előterében. Itt mindenkivel aláiratunk egy nyilatkozatot, mely szerint saját felelősségére vesz részt a versenyen, valamint kap egy egyéni azonosító dögcédulat is.

A buszok éjfél körül érkeznek. Minden versenyző a dögcéduláján megjelölt számú buszra szállhat fel. A buszok ablakát elfüggönyözzük. Indulás kb. fél egy - egy óra körül.

A buszok kb. egy - két órai utazás után a Gólyavár körül húzott 137 km sugarú körön belül teszik le a csapatokat. Hogy mindenkit együtt, vagy csapatonként külön, az egyelőre a szervezők titka. Leszálláskor minden csapat kap 1, azaz egy darab kézzel rajzolt térképet. A térkép méretarányos, a bejelölt pontok valóban a megfelelő helyen szerepelnek. Csak éppen a közönséges térkepeken szereplő rengeteg felesleges információ egy részét gyomláltuk ki. Feleslegesnek éreztük pl. feltüntetni az északi irányt és a térkép méretarányát.

A térképen 42 megjelölt pont szerepel. A versenyző csapatoknak ezekből kell minél többet felkeresniük. Gyakori félreértés, hogy egyesek úgy gondolják, az egész 137 km sugarú kört be kell bolyonganiuk. Erről szó sincs: a bejelölt pontok egy mintegy 20 km átmérőjű körzetben vannak, csak épp azt nem közöljük, hogy a nagy kör melyik zugában.

A térkép hátlapja egyben versenylapul szolgál. Itt szerepelnek a 42 pont megtalálásával kapcsolatos információk (pl: az elágazásnál álló nagy bükkfa oldalán derékmagasságban) és kérdések (pl: mi van a fába vésve?). A kérdésekre helyes választ adni csak az tud, aki valóban járt a helyszínen. Ekkor viszont a válasz egyértelmű. Blöffölni felesleges, és pontlevonással jár.

Az egyes felkeresendő pontokkal kapcsolatos kérdések sikeres megoldása jutalompontokat hoz a csapatoknak. Figyelem! Az egyes pontok nem egyforma értékűek! A súlyozás megtalálható lesz a versenylapon, a pontok súlya felkeresésük, megtalálásuk nehézségével arányos.

Az összes pont felkeresése reménytelen vállalkozás. Minden csapat túlélő ösztöneire van bízva, milyen útvonalon járja be a terepet, mely pontokat keres meg, és melyeket hanyagol el. Vannak kiemelt pontok, amelyek felkeresése mindenképpen ajánlott: sikeres teljesítésük hitelesíti és megnöveli a környékükön fekvő többi állomáson szerzett pontokat, kihagyásuk viszont csökkenti azokat is. A pontos információk a versenylapon szerepelnek.

Lehetőség van kombinációs játékra is. Bizonyos pontok csoportot alkotnak. Ezeknek - bár földrajzilag távol esnek egymástól - valamilyen értelemben közük van egymáshoz (pl. az összes felkeresendő kocsma). Amelyik csapat az egy csoportba tartozó összes célpontot felkeresi, extra jutalompontokat kap. Több kombináció párhuzamos teljesítésére is van lehetőség.

Egyes tereppontok extra, dupla vagy semmi játékot kínálnak. Az oda érkező versenyzőknek meg kell találniuk valamilyen - a zsűri által elrejtett - tárgyat, és magukkal kell hozniuk. Ezen a helyen a többi csapat természetesen nem talál semmit. Mégis érdemes az ilyen pontokat (még a verseny későbbi szakaszában is) felkeresni, egyrészt mert a bonus mellett közönséges pont is jár értük, másrészt az is előfordulhat, hogy a korábban ott járt csapatok nem találták meg a keresett tárgyat (jól eldugtuk! - a szervezők). Ilyen bonusból is többet lehet begyüjteni. Pontos információk a versenylapon lesznek.

A verseny végén május 9-én pénteken este 1/2 9-ig a csapatoknak teljes létszámban meg kell jelenniük a Gólyavárban, és le kell adniuk a versenylapot. Emellett minden versenyzőnek be kell mutatnia egyéni azonosító dögcéduláját is.

A verseny értékelése - a nagy számú induló csapat miatt - több órát vesz igénybe. Ezért (eredeti szándékunktól eltérően) nem hirdethetünk azonnal eredményt. A végeredményt dróton tesszük közzé, illetve megjelenik a TTK HÖK lapjában, a Nyúzban is. A győztesek oklevelet, valamint extra minőségű és színű túlélő pólót kapnak.

A versenyre és a versenyzőkre leselkedő veszélyek egyikét a természet jelenti, az időjárás okozta gondok, az eltévedés, a terep nehézségei. Node nem azért jelentkeztetek túlélőversenyre, mert az ilyesmitől visszarettentek. Ezek leküzdése minden csapat egyéni feladata. (Figyelem! A szervezők a verseny folyamán NEM tartózkodnak a terepen. Semmilyen segítséget sem tudnak nyújtani - még a reménytelenül eltévedteknek sem, és az esetleges balesetek, sérülések esetén sem. Ilyenkor a csapattagoknak kell egymáson és magukon segíteni.) A határidőre be nem érkező csapatokra úgy tekintünk, mint akik feladták a versenyt. Az elveszetteket NEM KERESSÜK meg a terepen! - ismét hangsúlyozom, hogy a versenyen mindenki saját felelősségére indul!

A másik veszélyt a sportszerűtlenség, vagy nevezzük nevén, a csalás jelenti. Mivel a verseny nem pénzdíjas, a győzelem vagy jó helyezés csak erkölcsi dicsőséget jelent. Mégis előfordulhat, hogy néhány csapat a versenyszabályokat megszegve próbál előbbre jutni. A szervezők igyekeztek megszüntetni néhány triviális csalás lehetőségét, de minden nem juthatott az eszünkbe. Végül is csak a versenyzők sportszerűségében, becsületességében bízhatunk.

Az egyik triviális csalási lehetőség az, hogy a csapat szétválik, és tagjai a terep egy részét külön-külön bejárva a verseny végén egyesítik információjukat. EZ TILOS! A csapatnak végig EGYÜTT KELL maradnia, és együtt kell megjelennie a célban. A szervezők technikai ötletekkel igyekeztek kizárni ezt a csalási lehetőséget, esetleges előfordulását kemény büntetőpontokkal honoráljuk (hogy mi módon jövünk rá, az a mi titkunk).

A másik triviális csalási lehetőség a két csapat közti információkeresedelem. Ezt is igyekszünk szervezéstechnikával megakadályozni, de elég nehéz. Leszögezzük tehát, hogy EZ IS TILOS! Minden csapat csak a saját maga által meglátogatott pontokról beszerzett saját információt használhatja fel, vezetheti rá versenylapjára. A kereskedelmet megelőzendő a zsűri által felbérelt provokátor csapatok vegyülnek a versenyzők közé (még egymásról sem tudják, hogy a másik is provokátor!). E csapatok információkereskedelemre igyekeznek rábírni a velük találkozó többi csapatot. Óva intek mindenkit, nehogy belemenjen az üzletbe! A provokátorok jópontot kapnak a megvásárolt információért, a beugrott áldozat viszont kemény pontlevonást. Jobban kifizetődik a becsületes játék! (Megjegyzem, a beérkezett nevezésekből olykor ki-kisejlik, hogy egy baráti társaság eleve két csapatként nevez, valószínűleg azzal a hátsó szándékkal, hogy a terepen kölcsönösen megosztják egymással információikat. Ne tegyétek! Az érintetteknek majd külön levélben is felhívom erre a figyelmét.)

A harmadik triviális csalási lehetőség a meg nem engedett technikai eszközök igénybevétele. A helyzet egyszerű: mivel nem tudjuk ellenőrizni az eszközök használatát, ezért a SAJÁT GÉPKOCSI KIVÉTELÉVEL MINDEN ESZKÖZ felhasználását megengedjük. Saját gépkocsinak minősül a csapat tagja, rokona, barátja, ismerőse tulajdonában levő, és a verseny alatt a csapat szállítására igénybe vett géperejű jármű. Persze ezt sem tudjuk istenigazándiból ellenőrizni, ezért ismét a versenyzők sportszerűségére apellálunk. No meg arra, hogy az általunk kijelölt pontok legnagyobb részét amúgy sem lehet autóval megközelíteni. Stoppolni szabad, de csak a teljes csapatnak együtt! Többen kérdezték, lehet-e rádiótelefont vinni és használni. Tőlem akár televíziót is hozhattok, ha elbírjátok. A rádiótelefont persze nem szabad a csapat két elkülönült része közti információcserére használni - de ezt már a korábbi szabály is tiltotta.

Nekünk ennyi szabálytalankodási lehetőség jutott eszünkbe. Nektek bizonyára több, és a verseny után biztos, hogy mi is többről tudunk majd. Ismét kérek mindenkit, hogy tartsa be - az egyébként igen liberális - szabályokat. Az egész túlélőverseny végül is játék, a játéknak pedig csak a szabályok körén belül van értelme - és persze szépsége is.

Figyelem! A Budapest körüli 137 km-s körzetben igen sok kisebb-nagyobb természetvédelmi terület, védett fa stb. található, ritka és védett állatok és növények élnek. Talán felesleges is megkérnem minden csapatot és minden versenyzőt, hogy tartsák be a kultúrált természetjárás szabályait, ne szemeteljenek, védjék a természetes és az épített környezet értékeit és szépségeit.

FAQ-kérdés: mit vigyünk magunkkal? Válasz: amit akartok, és amit elbírtok. Ennek megállapítása, eldöntése a csapat túlélési képességeinek egyik fokmérője. Mindenképpen vegyétek azonban figyelembe, hogy a hazajutáshoz valószínűleg tömegközlekedési eszközre, vonatra vagy buszra lesz szükségetek, pénz tehát feltétlenül legyen nálatok. Ételről-italról mindenki maga gondoskodik - nem állíthatom, hogy a bejárandó terep a nagy közért-sűrüségéről híres. Az egyéb szükséges felszerelést pedig (az esőkabáttól a zseblámpán át a vécépapírig) mindenki gondolja át maga. Többen kérdezték: lehet-e a hivatalosan kiadott térképvázlat mellett saját térképet is használni. Persze hogy lehet - ha megtalálod a rengeteg szóba jöhető térkép közül valamelyiken a pillanatnyi tartózkodási helyedet, ez már túlélési képességeidet bizonyítja.

Végső jó tanács: lazán, de komolyan! Ismét mondom: a túlélőverseny játék, de a játék akkor jó, ha komolyan vesszük. Ebben a szellemben kívánok minden versenyzőnek jó játékot, jó szórakozást, jó túlélést!

dgy


Vissza