A k t u á l i s   v e r s e n y
T ú l é l ő v e r s e n y
Aktuális verseny ikon Előző versenyek ikon Versenyszabályok ikon Tudnivalók ikon

Harmincadik Túlélőverseny - Terepmesteri összefoglaló

A szervezők

A jubileumi verseny szervezőgárdájaként kissé szedett-vedett társaság jött össze, a kifejezés pozitív értelmében, hiszen nem tartoztunk kimondottan egy versenyzői csapathoz. De részben már szerveztünk együtt, szeretünk túrázni, és természetesen a túlélés rajongótáborába tartozunk. A csapattagok közül sokan igazi veteránok (Schrödinger, Elborult Agy, Sárkányevő...), lelkes kezdőkkel kiegészülve. A központi ember természetesen ismét dgy volt.

A terep

Természetesen több ötlet is felmerült – amiket most nyilván nem árulunk el, lévén jók lesznek legközelebbre - , amik közül végül a Gerecse kapta a legtöbb szavazatot. Sok szempontot vettünk figyelembe, amik közül meghatározó volt a közlekedés. Bevethető kocsi hiányában sokat nyomott a latban, hogy értelmes módon meg lehessen közelíteni tömegközlekedéssel a helyszínt.

A Dunaszentmiklós – Agostyán – Tardos – Héreg – Pusztamarót által határolt területben gondolkodtunk úgy, hogy észak felé terjeszkedhetünk addig, ameddig értelmesen le tudjuk zárni a terepet. A bejárásokat nyugat felől kezdtük, de az ott talált tankot sajnos nem tudtuk bevetni a későbbi bejárások során műszaki problémák miatt, így továbbra is maradt a tömegközlekedés. A terep ezen része nem tartozott a kedvencek közé, sok volt a bozót, szeder, tüskebokor, mindenféle szúrós jószág. Viszont később nyugat felé haladva feltárult előttünk is a Gerecse szépsége, a méltóságteljes bükkösök világa. A terület vadban gazdag, volt szerencsénk találkozni a területen élő szarvascsordával is. Szebbnél szebb völgyeket, panorámás csúcsokat találtunk, a legszebbeket kötelezővé tettük, hogy szépségükből mindenki részesülhessen.

A térkép

Szervezőként rendelkeztünk a tereppontok gps koordinátáival, de ezt az infót természetesen most sem akartuk direktbe kiadni. Őszi versenyről lévén szó, szintén nem akartuk a csapatokat órákig tartó egy helyben toporgásra, netán kocsmázásra kényszeríteni, ezért olyan megoldást kerestünk, amivel akár azonnal el lehet kezdeni a versenyt, de nem lehet rajta gps segítségével végigrohanni.

Mivel a Google a barátunk, ezért segítségül hívtuk a benne rejlő 3D lehetőségeket, és a tereppontokat térben ábrázoltuk. Összesen nyolc nézőpontot választottunk ki, ahonnan a terepre ránézve látszanak a felkeresendő helyek. A pontok közül némely több nézőpontból is látszik, ami a domborzattal együtt lehetővé tette a képen látottak összevetését a – remélhetőleg a csapatoknál lévő – turistatérképpel.

A térképeket lelamináltuk, hogy jól tűrjék az időjárás viszontagságait, számítva arra, hogy bizonyos csapatok nem is fognak használni turistatérképet, hanem csak az általunk adottat.

A kombinációk

A verseny kombinációs rendszere kicsit eltért a korábban megszokottaktól, hiszen a kombinációk nagy számban jelentek meg, és egyben családokba rendeződtek. A 6 kombinációcsalád (T, M, S, N, A, L) mindegyikéhez 6 kombináció tartozott, és minden kombináció 9-10 tereppontot foglalt magába. Így minden egyes tereppont több (min. 2, max. 4) kombinációba is beletartozott, kivéve a kötelező pontokat, amelyek idegenkedtek a kombinációktól.

Egy ún. alapkombinációt azzal lehetett teljesíteni, ha egy csapat sikeresen felkeresett egy adott kombináció tagjai közül hármat. Háromnál több, a kombinációhoz tartozó pont felkeresése nem járt előnnyel, ugyanis hiába volt meg pl. 6 olyan tereppont, ami az A1 kombinációhoz tartozott, ezzel nem lehetett "kétszeresen" teljesíteni az A1 alapkombinációt. Így összesen 3x3=36 alapkombinációt lehetett teljesíteni.

Szuperkombinációra akkor sikerült szert tenni, ha összegyűlt 3, ugyanahhoz a családhoz tartozó alapkombináció (pl. A1, A2, A5). Minden egyes alapkombinációt csak egyszer számítottunk bele szuperkombinációba.

Extra pont jár azoknak a csapatoknak, akik helyesen kikövetkeztették, hogy milyen logika alapján szerveződnek a pontok egy adott kombinációba. Természetesen minden, egy adott kombinációba tartozó tereppont rendelkezik a kombináció jellegzetességével, de nem feltétlenül minden, a kombinációt kitüntető jellegzetességgel rendelkező pont fért bele a jellegzetességre épülő kombinációba!

T – Természeti objektumok

T1: Árok

T2: Forrás + Dagonya

T3: Csúcs

T4: Kis fa (tuskók, kisebb fák)

T5: Nagy fa

T6: Szikla


M – Mesterséges objektumok

M1: Alacsony(abb)les

M2: Ház

M3: Kerítés

M4: Magasles

M5: Oszlop

M6: Tábla


S – Szám (a tereppont száma alapján)

S1: Iker-öcs (az első 9 ikerprím-páros alsó tagjai)

S2: Iker-báty (az első 9 ikerprím-páros alsó tagjai)

S3: 2011 30. és 42. heti ötöslottó-nyerőszámok

S4: A Pí tizedes kifejtésében a 0 számjegy első 10 előfordulási helye

S5: Négyzetszámok

S6: A tizenhárom többszörösei


N – Név (a tereppont neve alapján)

N1: Állatos nevűek

N2: Cs betű van a névben

N3: K-ra végződő elnevezésűek

N4: Tulajdonnév van az elnevezésben

N5: Ötbetűs nevűek

N6: T-vel kezdődő nevűek


A – a Terepmesterek ajánlata

Különböző koktélok kedvenc tereppontjainkból


L – Márton-napi libacsemege: hogy minden tereppont kellő figyelmet kapjon

L1: Comb

L2: Farhát

L3: Máj

L4: Mell

L5: Nyak

L6: Szárny

A verseny

A terepmesterek főhadiszállását Tardoson rendeztük be. Ennek apropója teljesen prózai, egyik bejárás alkalmával találtunk a falu központjában egy remek konyhával bíró éttermet, ahol lehetőség nyílt szobát is foglalni. A csapatok kidobása után össze is gyűltünk itt, hogy elfogyasszuk jól megérdemelt vacsoránkat, és egy kicsit kieresszük a gőzt, amit a szervezés fáradalmai halmoztak fel. Nagyon élveztük, hogy csapatok tértek be ugyanide, és meg sem kellett moccannunk azért, hogy leelenőrizzük őket. Hasonló élmény volt a reggel ébredés utáni szellőztetés az ablak alatt elbaktató csapatokkal.

A versenyre gyönyörű napsütéses időt rendeltünk, és a rendelés meg is érkezett. Viszont ennek következményeként az éjszaka mocsok hideg volt, a takaró alatt szánakozva gondoltunk a kint lévő csapatokra, majd a következő pillanatban már álomba is zuhantunk. A verseny napjának jelentős részét mi is kint töltöttük a terepen, ellenőriztük a csapatokat, és kirándultunk egy jót. Majd pedig indultunk mi is a befutóhelyre, a már szokásosnak mondható Tóth kocsmába. Sajnos a tömegközlekedés nem állt a helyzet magaslatán, néhány csapat nagyot hajrázott a végén, hogy valamilyen formában vissza tudjon jutni Budapestre.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  utolsó módosítás: 2012.05.14.      :.
 « vissza a címoldalra 
Terepmesterek
C o p y r i g h t  (c) 2 0 1 3   I.W.D.G. & T e r e p m e s t e r e k  G r é m i u m a