A k t u á l i s   v e r s e n y
T ú l é l ő v e r s e n y
Aktuális verseny ikon Előző versenyek ikon Versenyszabályok ikon Tudnivalók ikon

A

 

terepmesteri összefoglalója

A szervezők

A 2012. évi tavaszi Túlélőversenyt az állandó főszervező Dgy mellett a már több versenyt szervező és túlélt Piros Háromszög csapat 3 tagja (Bence, Robi, Selmi) szervezte. A szervező gárda, mint látszik nem volt túl népes, de annál lelkesebb és ütőképesebb.

A terep

Mivel tavaszi versenyről volt szó, ezért adta magát, hogy egy távoli viszonylag ismeretlen helyszínre vigyük el a versenyt. A lehetséges távoli és ismeretlen (túl nem élt csontvázaktól mentes) helyszínek közül választottunk egyet, egy nem olyan nyilvánvalót. A leendő nyilvánvaló terepek kitalálását a kedves olvasóra bízzuk. Így lett a 31. Túlélőverseny terepe a Kőszegi-hegység. A terep már a tervezőasztalnál is nagyon ígéretesnek tűnt mind domborzatilag mind turisztikailag. Különösen a terep nyugati irányba történő kiterjesztése ígérkezett izgalmasnak. A stratégia az volt, hogy a magyarországi rész adott és ezt kezdjük el bejárásokkal bővíteni nyugati irányba a domborzati viszonyokat figyelembe véve. Végül a terep a tervezőasztalnál kijelöltnél ugyan kisebb, de még így is szép nagy lett. A kishalál kategória terepe a rövidebb versenyidő miatt mindig kisebb, ez most sem volt másképp. Nekik a magyarországi rész lett kijelölve némi osztrák kitekintéssel. A Nagyhalál kategória csapatai viszont megkapták a teljes bejárt területet, ami nem volt kicsi, ezért őket a túlélési feltételekkel az ismeretlen osztrák részre próbáltuk irányítani. 

A térkép

A csapatok egy torzításmentes árnyékolt, szintvonalas térképet kaptak kézhez, amin eltüntettünk/áthelyeztünk néhány utat, folyót és feliratot. Ami még nehezítette a csapatok dolgát, hogy az alaptérképet felvágtuk 20 egyenlő négyszögre majd megkeverve és újra összeillesztve nyomtattuk ki vízálló plakátpapírra. A felkeresendő tereppontok helyét egy szerkesztési eljárással lehetett meghatározni, amihez természetesen megadtuk a kezdő szerkesztési pontokat és a szükséges információkat. A térképen feltüntettünk néhány valós tereppontot is gondolva azokra, akik nem akarnak az éjszaka közepén lámpafénynél szerkeszteni. Így ők – igaz csak Magyarország területén - közvetlenül a térkép kézhezvétele után elindulhattak és gyűjtögethették a bonusokat. Mivel nem ismertük az osztrák hatóságok ingerküszöbét, ezért szerettük volna elkerülni, hogy a csapatok nagy része még pirkadat előtt átkeljen a határon. Szerencsére, ahogy vártuk a többség belefogott a szerkesztés fáradságos munkálataiba, ezzel akarva-akaratlanul a kezünkre játszott. 

A verseny

A nagy távolság miatt a kényelmesebb és anyagilag kedvezőbb vonatozást választottuk. Próbáltuk minél jobban megközelíteni a terep szélét, ezért egészen a végállomásig, Kőszegig vonatoztunk. Az utazást bonyolította egy szombathelyi átszállás, ami nem volt zökkenőmentes, de végül sikerült megoldani. 

Mivel szerettük volna elkerülni Kőszeg 2012-es ostromát, ezért a vonatból kiszállás után a csapatok csak a 0. tereppontot kapták meg (Óház-tető). Tervünk bevált, mert a további  információk megszerzése a csapatokat Kőszeg legrövidebb elhagyására késztette. A kilátóhoz fél egykor ért fel az első társaság, őket kis idő elteltével egyre több csapat követett. Itt aztán érkezési sorrendben mindenki átvehette a térképét, versenynaplóját és az utolsó esély borítékát. A vonatos csúszás miatt a verseny óráját később, pontban éjfélkor indítottuk. Ez azt is jelentette, hogy a versenyek történetében először alkalmazott életerő számítása is éjféltől indult. 

Mi is azaz életerő? Minden csapatnak van egy kezdő életereje ami az idő múlásával csökken, ha ez az érték a verseny folyamán, bármikor nulla vagy kisebb lesz, akkor a csapat sajnálatos módon, de abban a pillanatban elhalálozik. Az életerő nem csak csökkenni, hanem növekedni is tud, amihez a csapatoknak tereppontokat, kombinációkat kell teljesíteni, bonusok kell gyűjteni. Az életerő kezdőértéke és a csökkenés üteme kategóriánként úgy van megállapítva, hogy elfogyjon az első befutó időpontja előtt. Ezen a versenyen az életerő 1 egységet csökkent 3 percenként, ami így utólag nem volt túl szerencsés választás, mert a kelleténél jobban megnehezítette a számítást. Célszerűbb lett volna percenként csökkenteni 1 egységgel.

Vágni vagy nem vágni? Ha vágni, mikor vágni? Szerkesztés előtt vagy a szerkesztés után? Ezek voltak a nagy a kérdések közvetlen a térkép átvétele után. Több csapatnak így vagy úgy, de sikerült megtalálni a helyes választ, azonban voltak csapatok akik a kérdés feltevéséig sem jutottak el. Őket a reménytelennek tűnő helyzetükből az „utolsó esély” boríték információja igazította útba. Ennek viszont életerőben mérhető ára volt. A Nagyhalál kategóriában talán túl nagy ára is.

Az időjárás a szokásos kétnapos versenyek időjárását hozta. Szombaton remek kiránduló idő, a kishalál befutója után ítéletidő. Kívánni se tudtunk volna jobbat! A meteorológusok által jósolt hideg betörés szerencsére nem érkezett meg szombat délutánra csak éjszakára, így a kishalálos csapatok szárazon el tudták hagyni a terepet. Nem úgy a terepen kint rekedt Nagyhalálos csapatok, akikre orkán erejű széllel és özönvízszerű esőzéssel csapott le a vihar. Több csapatot feladásra kényszerítve ezzel. 

A terepmesterek főhadiszállása a terep szélén Velemen volt, ez egyben befutó helyszín is lett. Innen buszokkal Kőszeg és Szombathely viszonylag könnyen megközelíthető volt, míg a másik befutó helyszínről Kőszegről buszokkal és vonattal lehetett visszajutni Budapestre. 

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  utolsó módosítás: 2012.10.26.      :.
 « vissza a címoldalra 
Terepmesterek
C o p y r i g h t  (c) 2 0 1 3   I.W.D.G. & T e r e p m e s t e r e k  G r é m i u m a