A k t u á l i s   v e r s e n y
T ú l é l ő v e r s e n y
Aktuális verseny ikon Előző versenyek ikon Versenyszabályok ikon Tudnivalók ikon

Összefoglaló a 43. Túlélőversenyről

A Negyvenharmadik Túlélőverseny 2018. május 11. és 13. között zajlott a kies Gömör-Tornai-karszt Szögliget környéki részén.

A versenyre 26 Kishalálos, 22 Középhalálos és 10 Nagyhalálos csapat nevezett - összesen 234 fővel. Ők kapták meg a verseny előtt a kiszivárogtatott fotókat a tereppontokról - amik alapján kettő csapat remek gondolatmenettel ki is találta a helyszínt.

Közben a terepmesterek kijelölték és stafétusszal/bónusszal látták el a 144 tereppontot. Valamint elkészültek az 1:25000-es állami topográfiai térképekből készült versenytérképek is, amik (hivatalosan jogi okok miatt, de ez találkozott a terepmesterek rosszindulatával) elég nagy fehér foltokkal tartalmazták a tereppontok elhelyezkedésének hátterét.

Az aktuális versenyötlet az volt, hogy minden tereppont teljesítése egy dominót ad a csapatnak, akiknek ezekből zárt dominóláncokat kellett szervezniük. A csapat a zárt dominóláncok által tartalmazott dominók számának tízszeresét kapta pontszámban - és egy jó stratégiával versenyző csapat pontszámának legnagyobb része ebből származott. Voltak olyan tereppontok, amik előre tudható dominót adtak, míg más tereppontok esetében a helyes választól függően egy táblázatból lehetett megtudni, hogy milyen dominóval gazdagodott a csapat. A kapott dominókat folyamatosan kellett felhasználni, mert maximum 3 db lehetett "kézben", felhasználására várva.

Az érvényesség feltétele Kishalál kategóriában egy, Középhalál és Nagyhalál kategóriában kettő zárt dominólánc megalkotása volt - valamint a Nagyhalál szombat este még kapott SMS-ben egy plusz feladatot: kell lennie legalább egy olyan zárt láncának, amiben három egyforma dominó van.

A Túlélőversenyek klasszikus elemei közül a Kombinációkat és az Életerőt nem alkalmaztuk ezen a versenyen. Bonuszok természetesen voltak, de nem olyan súllyal, hogy azok gyűjtésével versenyt lehessen nyerni.

Amennyiben egy csapat tereppontot hibázott (pl. rossz választ adott) akkor azt a dominót nem kapta meg. Ha egy ilyen dominót a csapat felhasznált zárt láncban, akkor lehet, hogy az egész lánc érvénytelen lett. Ezért ez a precíz tereppont teljesítést sugallta - ami a legtöbb csapatnak sikerült is.

A verseny ideje alatt kellemes, meleg májusi idő volt - valószínűleg ennek köszönhető, hogy csak egyetlen csapat adta fel a túlélést. A többiek szombaton, illetve a Nagyhalál vasárnap délután megjelentek a célban, és leadták versenynaplójukat, majd megették a célba rendelt meleg ételt (töltött káposztát) és elhelyezkedtek a hazabuszban.

A szervezők pedig vállalták, hogy a versenybe vetett (és a Negyvenkettedik verseny eredményének csúszása miatt kicsit megrendült) hitet erősítendő 15 napon belül eredményt hirdetnek. Ez a befutó utáni 13. napon meg is történt, majd egy hét állt rendelkezésre az észrevételekre. Az utolsó reklamációk elbírálása után pedig június 4-én a végeredmény hivatalos és végleges lett.

A Negyvenharmadik Túlélőverseny szervezői nagyrészt a 41. és 42. versenyről ismert Piros Elborult Sárkányevő Háromszög csapat tagjai voltak, Judit, KGábor, KTamás, JPeti, Selmi és HG.  A dominós versenyötlet Szerencsi Andris (4) agyszüleménye volt :)

Ezen a versenyen debütált egy önkéntes próbaüzemmel a mobiltelefonos app formájában megvalósított versenynapló. 10 csapat használta részben vagy egészben a verseny során, ez úton is köszönjük a lelkes tesztelést. A tapasztalatok nagyon pozitívak, ezen csapatok naplóit nem kellett begépelni és az app a tereppont tévesztést is kizárja. Minden kétséget kizáróan ez a jövő, 1-2 verseny múlva a papíros napló már csak biztonsági tartalék lesz üzemzavar esetére. Ez úton is köszönjük Robinak és Gyurinak a sok hónapos fejlesztői munkát! 

Mi nagyon jól éreztük magunkat a bejárások közben, reméljük Ti is a verseny közben és visszajöttök még Szögliget környékére túrázni. Szállásnak bátran ajánlhatjuk állandó főhadiszállásunkat, a Holló Panziót!

A Terepmesterek Negyvenharmadik Grémiuma

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  utolsó módosítás: 2018.06.11.      :.
 « vissza a címoldalra 
Terepmesterek
C o p y r i g h t  (c) 2 0 1 3   I.W.D.G. & T e r e p m e s t e r e k  G r é m i u m a