A KILENCEDIK TÚLÉLŐVERSENY

2001. május 18-20-án, (péntek délutántól vasárnap délutánig) kerül megrendezésre.


A versenyre összesen 66 csapat jelentkezett, ebből 27 a Kishalál, 39 a Nagyhalál kategóriában indul. A versenyzők száma összesen 297, a Kishalál kategóriában 122, a Nagyhalálban 175 versenyző teszi próbára túlélőgénjeit.

Felhívjuk a versenyzők figyelmét arra, hogy a csapat összetételén, valamint a versenyzők egyéni, a rendszerbe bevitt, és a rendszer által elfogadott adatain a nevezés lezárulása után módosítani már nem lehet!

A csapat vagy egyes tagok visszalépése vagy a csapat versenyből történő kizárása esetén a részvételi díjat - melyet már jó előre fel kell használnunk a busz, térképek stb. kifizetésére - nem áll módunkban visszatéríteni.

A nevezéskor a versenyzők összesen 106 db különleges, csontvázas logóval díszített túlélőpólót rendeltek meg. A póló színe - közkívánatra - ezúttal piros lesz, fehér csontvázzal. A pólók átvételére a terepre tartó utazás során kerül sor.

A két kategória versenye részben közös terepen és időben zajlik, de lévén a Kishalál versenye csak egynapos, versenyzőinek kisebb területet kell bejárniuk, kevesebb pontot kell felkeresniük, kombinációik egyszerűbbek és kevesebb tereppontot tartalmaznak. A Kishalál versenye szombat délután ér véget, ezzel szemben a Nagyhalás versenye vasárnap délutánig tart. A Nagyhalál versenyzői fizikai állóképességüket és csavaros észjárásukat is a végsőkig kiaknázhatják, két nap és két éjszaka hadakozva a terep természetes, valamint a terepmesterek teremtette nehézségeivel.

A belogolás 2001. május 18-án, pénteken délután 17 órakor lesz Budapesten, a pontos helyszínről a benevezett túlélni vágyókat 2001. május 15-én e-mailben értesítjük. Az információ ezzel egyidőben a verseny weblapján (ido.html) is megjelenik.

A lefüggönyözött buszok a Gólyavár körüli 137,02 mérföld sugarú körön belül elhelyezkedő, mintegy 20 mérföld átmérőjű, hegyes-völgyes-árkos-bokros-bozótos- zsombékos vidék egy-egy pontján teszik ki a csapatokat. A versenyzők semmiféle információt nem kapnak arról, hogy hol vannak.

A korábbi versenyeken sokan panaszkodtak arra, hogy nem ismerik a feltett kérdésekben szereplő tereptani, turista szakkifejezéseket (pl. irányszög, piros háromszög, Gólyavár, barlang, kunyhó). Ezért megkezdtük egy rövid Túlélő Ábécé összeállítását. Érdemes a verseny előtt még idepislantani a weblapra, és áttanulmányozni a hamarosan itt elérhető kisokost.

Felhívjuk a versenyzők figyelmét a terep fokozottan kullancsveszélyes voltára. A bejárások során naponta és személyenként 5-10 kullancsot gyűjtöttünk be. Kérjük, hogy mindenki egyéni ízlése és belátása szerint (zárt ruházattal, kullancsriasztó kenőccsel vagy spray-vel, PolyB vitamin előzetes szedésével, valamint saját maga és társai bőrfelületének rendszeres átvizsgálásával) védekezzen e veszélyes dögök ellen. A megtalált kullancsot azonnal el kell távolítani!

Az utóbbi versenyekhez hasonlóan a csapatoknak ezúttal is a terep egyik kijelölt pontjára kell megadott időintervallumon belül (a Kishalál versenyzőinek szombaton, a Nagyhalál versenyzőinek vasárnap délután) beérkezniük, a helyszín és az időpont pontos adatait a csapatoknak a buszból való kiszálláskor átadott feladatlap és térkép fogja tartalmazni.

A célállomás környékéről a verseny befejezése után rövid (mintegy 15 perces) gyaloglással elérhető tömegközlekedési eszközök igénybevételével minden versenyző még aznap este eljuthat Budapestre. A hazautazáshoz szükséges menetrendi kivonatot a verseny során, illetve a célban közöljük. A hazautazás költségét a részvételi díj NEM tartalmazza!

A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. Ezt a személyes regisztráció során csapatonként aláírt, egymás aláírását kölcsönösen tanúsító Nyilatkozattal minden versenyző elismerte. A Nyilatkozatban a csapattagok kötelezték magukat a Versenyszabályok betartására is. A szervezők nem vállalnak felelősséget az esetleges balesetekért, eltévedésekért, valamint a szabályok megszegéséből eredő kellemetlenségekért és egyéb következményekért.

A korábbi versenyeken azt tapasztaltuk, hogy szinte minden csapatnál van mobiltelefon. Ezt szeretnénk kihasználni arra, hogy adott esetben (lásd a Nyolcadik Túlélőversenyről szóló beszámolót: akkor adódott ilyen eset) verseny közben is tájékoztatni tudjuk (telefonhívással vagy SMS-ben) a csapatokat a sürgős tudnivalókról. Ezért kérjük, hogy a verseny közben néha nézzétek meg mobilotokat, hátha érkezett egy SMS a szervezőktől. (Ezt általában hegycsúcsra érkezve lehet megtenni - a völgyekben természetesen nincs térerő...) A félreértések és szándékos félrevezetések elkerülése érdekében már most leszögezzük, hogy a szervezőktől csak egyetlen hivatalos számról érkezhet üzenet (ezt a számot a feladatlapon megadjuk) - minden más üzenetet tekintsetek az ellenség szőrös mancsa által kavart félrevezetésnek. (A csapat által a nevezéskor megadott mobilszám módosítását - a tuleles@ludens.elte.hu címre írott e-mailben - egészen a verseny előtti napig elfogadjuk.)

Reméljük, a globális felmelegedés következtében várható, aranyat érő májusi jeges eső, valamint a fagyosszentek esetleges egyhetes késése senkit sem kedvetlenít el, a versenyig már senki sem töri bokáját, senki sem lép vissza, hanem bízva a csapat képességeiben, túlélőgénjeiben, no meg jószerencséjében, hagyományainkhoz híven ismét lelkes túlélni vágyók hada lepi el a ... hegyeit, vőlgyeit, ösvényeit, úttalan útjait, sőt!

Bízunk benne, hogy a verseny izgalmai nem akadályozzák meg a versenyzőket abban, hogy időnként körülnézzenek, és élvezzék a táj szépségeit. Az eddigi gyér részvétel miatt ezúttal nem hirdetünk hivatalos fotópályázatot. Arra bíztatjuk azonban a versenyzőket, hogy hozzák el fényképezőgépüket a versenyre, és készítsenek képeket - hiszen ismét az ország kevesek által ismert, ám megcsodálásra és megörökítésre érdemes tájára látogatunk. A versenyen készült fényképeket szeretnénk weblapunkról elérhetővé tenni. Kérjük, aki saját weblapján helyezi el a képeket, írja meg nekünk a megfelelő linket. Aki nem tudja maga bescannelni a képeket, kölcsönadhatja nekünk, és mi elhelyezzük a verseny weblapján, természetesen a szerző nevének és csapatának feltüntetése mellett (az eredeti képet persze visszaadjuk) A korábbi versenyeken a versenyzők által készített képek fotogalériánkban láthatók.

Az eredményhirdetés és díjkiosztás helyét és időpontját a versenyt követően a verseny weblapján tesszük közzé. Ekkor adjuk át a díjakat - speciális túlélőpólót és más értékes jutalmakat - az egyes kategóriák három-három legjobb csapata tagjainak. Az eredményt ezek után közzétesszük a csapatoknak küldött e-mailben és a verseny weblapján is. Ugyanitt jelenik meg a verseny során használt térkép, az egyes tereppontokhoz tartozó kérdések, válaszok és bonusok gyűjteménye is (lásd a korábbi versenyek hasonló anyagait).

Túlélésre fel: gyôzzön az erôsebb karom, szexibb test, élesebb ész, pontosabb iránytű, fittebb túrabakancs, kifinomultabb hetedik (sőt Kilencedik) érzék!
Várunk benneteket úton és útfélen, piros háromszöggel jelzett és jelzetlen ösvényeken, árkon és bokron túl, sőt!
Jó versenyzést, pocsék időt, izgalmas élményeket, sikeres túlélést minden versenyzőnek! Legyen veletek az (átv-, tér-, felhajtó-, habv-, kev-, stb.) Erô összes (sötét, világos és pepita) Oldala!
A Terepmesterek Grémiuma

A Terepmesterek Grémiuma korábbi és aktuális túlélôversenyeivel kapcsolatos részletes információkat ld. a Terepmesterek weblapján (http://tuleles.mindig.hu).

Versenyszabályok Végeredmény Korábbi versenyeink
Térkép Feladatok és megoldások Itt írhatsz nekünk


Utolsó módosítás: 2001. július 25.Vissza